Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

A másik blogom:

Facebook oldal

Feedek

Bejegyzések

Az NBA történetének legtöbb pontot átlagoló játékosa

2012.08.29. 13:21 | balko67 | Szólj hozzá!

                   Michael Jordan

kezdetek:

Michael Jeffrey Jordan 1963 február 17-én látta meg a napvilágot Brooklynban. Mikor csecsemő volt a családja átköltözött az Észak-Karolinai Wilmingtonba. Az Emsley A. Laney High School-ba járt ahol a kosárlabda mellett baseballozott és amerikai futballozott is. Második középiskolai évében megpróbált bekerülni az egyetemi csapatba, de 180-centijével még túl alacsonynak találták. Következő nyáron tíz centit nőtt és az egyetemi csapatban 29.2 pontot, 11.6 lepattanót és 10.1 gólpasszt átlagolt. 1981-ben Jordan ösztöndíjat szerzett a University of North Carolina at Chapel Hill-re. Jordan lett az év újonca az egyetemi bajnokságban és a döntőben az ő utolsó pillanatban szerzett kosarával verték meg a későbbi NBA-s rivális Patrick Ewing vezette Georgetown gárdáját. Jordan még két évet húzott le az egyetemen ahol sok díjat nyert, de újabb bajnoki címet már nem. Később 1986-ban visszatért befejezni a tanulmányait.

NBA karrier:

Az 1984-es Drafton elsőként Hakeem Olajuwont(Houston Rockets) , másodiként nagy hibát elkövetve az igencsak közepes Sam Bowiet(Portland Trail Blazers), harmadikként Michael Jordant választották(Chicago Bulls). Jordannel remekül járt a Bulls már az újonc szezonjában beválogatták az All-star gálára, de a csapat az első körben kiesett a Milwaukee Bucks ellen.

A második idényében sérülés miatt kihagyott 64 meccsett, de a Bulls mégis elvergődött a Playoffba. Ott az akkor keleten egyeduralkodó Boston ellen annak ellenére nem tudott meccset se nyerni, hogy Jordan a második meccsen 64 pontott dobott, és ezzel megdöntötte a rájátszásban egy meccsen dobott pontok rekordját.

Harmadik szezonjában Jordan, Wilt Chamberlain óta az egyedüli lett aki egy szezonban legalább 3000 pontott dobott, mindezt 37.1 pontal meccsenként. Ő lett az első játékos, aki egy szezonban szerzett 200 labdaszerzést és 100 blokkot. Ennek ellenére az MVP(liga legértékesebb játékosa) cím -persze nem jogtalanul- "Magic" Johnson-é lett. A rájátszásban ismét a Celtics söpörte ki a Chicagói csapatot.

A Következő szezonban már Jordan lett az MVP és az év 

védekező játékosa. Csapata karrierje során először élte túl a Playoff első körét, hogy aztán a második körben kiessen a Detroit Pistons-al szemben.

1988-89-es szezonban a csapat már a konferencia döntőig menetelt a Cleveland Cavalierst és a New York Knickst kiverve. A Cleveland ellen Jordant gyakran három játékos fogta egyszerre. Viszont a Keleti Konferencia Döntőében megint a Pistons győzte le a bikákat.

89-90-ben már Scottie Pippen és Horace Grant is Jordan segítségére volt, de ők sem tudták megakadályozni, hogy a Konferencia Döntőében megint kikapjanak a Pistonstól.

Aztán már senki sem tudta kiejteni őket. Az All-starrá fejlődő Scottie Pippen és az ismét remeklő MJ, a Lakers nagydöntőbeli legyűrésével megszerezték a Chicago Bulls első bajnoki címét.

Az 1992-es olimpia előtti szezonban, ahogy már többször is említettem a Portland döntőbeli legyőzésével Jordan az MVP címet és a bajnoki címet is zsebre rakhatta a szezon végén.

Jordan 92-93-ban nem lett MVP, de a bajnoki cím a Charles Barkley vezette Phoenix Suns legyőzésével ismét összejött.

1993-94-ben Jordan visszavonult és baseballozni kezdett a

 Birmingham Barons csapatában.

Viszont Jordan az 1994-95-os szezonra visszatért, viszont a csapat a Konferencia Döntőben kikapott a fiatalokból álló Orlando Magic csapatától.

A következő szezon sporttörténelmet hozott. Az MVP Jordan, Scottie Pippen és Dennis Rodman 1995-96-ban az alapszakaszt 72 győzelemmel és 10 vereséggel, minden idők legjobb teljesítményével zárták. A döntőben a Seattle SuperSonics sem jelentett akadályt.

1996-97-ben a zseniális Karl Malone(aki ebben az idényben MVP lett) és John Stockton páros vezette Utah Jazz jött szembe, de ők sem tudták megállítani a fénykorukat élő bikákat.

97-98-ban ismét a Jazz jött szembe, de az ismét MVP-nek választott Jordan társaival együtt ismét ünnepelhetett.

98-99-ben Jordan másodszorra is visszavonult.

De a 2001-2002-es szezonra ismét visszatért immár a Washington Wizards színeiben. A 38 éves Jordan vezette csapatát a dobott pontok tekintetében, de csapatsikereket már nem ért el. Miután a 2002-03-as szezon után végleg visszavonult egy olyan csapat vonultatta vissza a 23-as mezét amelyben nem is játszott( Miami Heat).

Jordan harmadszorra úgy vonult vissza, mint a világ valaha volt le

gjobb kosárlabdázója. Manapság a Charlotte Bobcats tulajdonosa, Suzuki motorokat gyűjt és golfozik.

MJ2.jpg

Címkék: életrajz Bulls

A bejegyzés trackback címe:

https://nbaelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr544739275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása