Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

A másik blogom:

Facebook oldal

Feedek

Bejegyzések

A kezdtetek: 1949-50

2013.08.10. 15:50 | balko67 | Szólj hozzá!

Megalakult egy új liga! Ebben a sorozatban átnézzük az ötvenes éveket. Persze főleg kosárlabdában. Abból is NBA-ben. Szóval ez volt az első NBA szezon, abban a ligában, ami a BAA és az NBL egyesüléséből jött létre, tehát nem akkor született meg az első kosárlabdaliga, amikor az NBA. Kezdetben 17 csapatunk volt. Vagy ha most odaképzeljük magunkat egy ötvenes évekbeli chicagói Jazz kávézóba és éppen erről olvasunk, vagy a tévében látjuk az összefoglalóját otthon a kanapéban (akkor még nem volt élő meccs közvetítés), akkor mondhatjuk, hogy 17 csapat van éppen a ligában. Ne beszéljünk múlt időben. Ha már TV:1940s-TV.jpg

Csak segítségképpen. A 17 csapat neve pedig: Syracuse Nationals (későbbi Philadelphia 76ers), New York Knicks (későbbi New York Knicks), Washington Capitols (jövőre meg fog szűnni), Philadelphia Warriors (későbbi Golden State Warriors), Baltimore Bullets (a tavalyi (1948-as) bajnok ami öt év múlva megszűnik), Boston Celtics (ami ugye soha sem változik), Mineapolis Lakers (későbbi Los Angeles Lakers), Rochester Royals (későbbi Sacramento Kings), Fort Wayne Pistons (későbbi Detroit Pistons), Chicago Stags (ötvenben megszűnik), St. Louis Bombers (ez is), Indianapolis Olympians (53-ban megszűnik), Anderson Packers (51-ben megszűnik), Tri-Cities Blackhawks (későbbi Atlanta Hawks), Sheboygan Red Skins( 52-ben vége), Waterloo Hawks (1951-ig bírta), Denver Nuggets (NEM az a Denver Nuggets, aki most az NBA-ben szerepel, hanem egy a szezon végén felbomló csapat).

A megszűnt csapatok 90%-a az NBL-ben meghatározó csapat volt. Aztán az NBL csődbe ment és a csapatai sem bírták már sokáig a kisvárosokban. Nehéz lenne a szezonvégi végeredményeket leírni, mert például a New York Knicks a Keleti divízió másodikja lett 20-6-tal az első Syracuse Nationals pedig 9-1-gyel zárt. 

Miközben rátérünk a többire hallgassuk meg két akkori sztár (akik most sem ismeretlenek) Frank Sinatra és Doris Day közös 49-es slágerét a Let's take an old fashioned walk-ot. Most minden 49-ről szól.

George Mikan volt akkoriban az NBA sztárja. Uralta a pályát magasságával és csak miatta az NBA kiszélesítette a festéket, amiben csak három másodpercig lehet tartózkodni. A döntőbe rájátszás nélkül a két alapszakaszt legjobb eredménnyel záró gárda, a Mineapolis Lakers és a Syracuse Nationals került. Itt egy videó a meccset megnyerő dobásról, amit Bob Harrison engedett el. A mozdulata egyáltalán nem volt akkor furcsa. Mivel nem volt hárompontosnem is nagyon dobtak messziről, a centerek pedig csak a horgokat dobálták. Átlag 10 százalékkal. Átlagos volt, hogy a játékos fél kézzel dob, vagy a gyomrától. Shawn Marion dobása is átlagos lett volna. 

Ez volt 1949. Hamarosan folytatom.

Címkék: történelem érdekesség 76ers Lakers

A bejegyzés trackback címe:

https://nbaelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr245454941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása