Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

A másik blogom:

Facebook oldal

Feedek

Bejegyzések

Phil Jackson

2012.11.10. 20:59 | balko67 | Szólj hozzá!

Menesztették Mike Brown-t a Los Angeles Lakers edzőjét. Valószínű, hogy az edzőlegenda Phil Jackson veszi át a helyét. A Lakersel és a Bullsal már 11 bajnoki címet nyert. Ugyanannyit, mint az ugyancsak zseniális Arnold "Red" Auerbach a Boston Celtics élén az ötvenes-hatvanas években.

Jackson játékosként is szerepelt az NBA-ben. Ha már ott volt csapata legjobb tartalék játékosaként bajnoki címet szerzett a New York Knicks csapatával 1973-ban. Hamaorosan kezdő dobóhátvéddé nőtte ki magát, ám fault problémái miatt nem tudott fényes karriert befutni. 1980-ban vonult vissza 35 évesen.

Először csak kisebb amerikai és puerto ricói csapatoknál edzősködött, de aztán már egy NBA csapatnál is állást kapott, mint segédedző. Annak az NBA csapatnak két év múlva már ő lett a vezetőedzője. Az az NBA csapat a Michael Jordan vezette Chicago Bulls volt. Összesen hat bajnoki címet szerzett a bikák edzőjeként. Először egymás után hármat, majd két év múlva újra hármat nyert sorozatban. Az első triplázás a második volt az NBA történetében. A Boston Celtics volt az első, de ők 1959 és 1966 között nyolc elsőséget is gyűjtöttek. Jordan visszavonulása után szerződött a Los Angeles Lakershöz.

A Lakers a kétezres évek elejét uralva szintén triplázott. A Kobe Bryant és Shaquille O'Neal köré épülő csapat egymás után nyerte a bajnoki címeket 2000-től, 2002-ig, mígnem a 2003-as rájátszás második körében kikapott a San Antonio Spurs-től. Így aztán szereztek még két legendás játékost Gary Paytont és Karl Malone-t, de ők sem tudták megakadályozni, hogy a hozzájuk képest labdaszedőkből álló Detroit Pistons ne verje meg őket a 2004-es döntőben. Jacksont ezek után is újraszerződtette a Lakers. Kiadott egy könyvet a Tavalyi Szezon címmel és ebben Kobe Bryantet önző egoistának jellemezte, Shaquille O'Neal pedig távozott a Miami Heat-hez Ezek után nem csoda, hogy a nagy múltú Los Angelesi csapat még a rájátszásba sem jutott be. A következő idényre Jackson kifeljesztette az ún. Háromszög Támadást, amivel új lendületett vitt a csapat játékába, amely ezúttal a rájátszás első körében esett ki. Még egy év alvás után 2008-ban ismét a nagydöntőbe kerültek, de itt alulmaradtak az ősi rivális Bostonnal szemben. A következő két évben viszont előbb az Orlando Magic, majd a Boston Celtics ellen ünnepelhettek bajnoki címet. A 2010-2011-es szezon után visszavonult.

Phil Jackson igazán a játékosok motiválásához értett. Írt öt könyvet, van öt gyereke... és 11 bajnoki címe.  

Íme a tegnapi nap összefoglalója:  

Címkék: életrajz Lakers Edzők

A bejegyzés trackback címe:

https://nbaelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr64901008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása