Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

A másik blogom:

Facebook oldal

Feedek

Bejegyzések

Az NBA történetének legtöbb blokkot szerző játékosa

2012.08.30. 15:28 | balko67 | Szólj hozzá!

       Hakeem Olajuwon

Kezdetek:

Hakeem Abdul Olajuwon a nigériai Lagosban született 1963 január 21-én. Hat gyerek közül ő volt a harmadik. Fiatal korában focikapus volt, ami segített  neki a blokkolás, egyensúly és a lábmunka terén. 15 éves korában kezdett el kosarazni.

Houstoni egyetem:

Hakeem Nigériából Houstonba emigrált, ahol a University of Houston csapatában kosarazni kezdett. Olajuwon elsőévesként az NCAA(egyetemi bajnokság) elődöntőjébe vezette csapatát. A nyáron a kétszeres MVP Moses Malone és csapata a Houston Rockets jött edzeni a stadionba. Hakeem is részt vett ezeken az edzéseken, saját elmondása szerint Malone segítségétől lett jobb kosaras. Remek formában tért vissza a következő szezonra, de először a Michael Jordan vezette North Carolina, majd a Patrick Ewing által vezetett Georgetown jelentett végallomást. Olajuwont az NCAA legjobbjának választották 1983-ban. Aztán jelentkezett az 1984-es NBA Draftra.

Houston Rockets:

A Drafton elsőként választó Houston Rockets rögtön el is vitte a fantasztikus centert. Másodiknak Sam Bowiet, harmadiknak Michael Jordant választották ki. Olajuwon rögtön az első szezonjában az előző szezonban 29 győzelmet és 53 vereséget összeszedő rakétákat 48-34-es mérlegre vezette. Nem is csoda, hogy őt választották az év újoncának. 

A követkkező szezonban a szintén remek 224 centis Ralph Sampson-al karöltve már 51-21-es győzelem/vereség mutatót értek el, és a Nyugati Főcsoportdöntőben mindenki megrökönyödésére kiverték az akkor Nyugat urának számító Lakerst."Minden megpróbáltunk! Embereket raktunk rá, mindenhonnan segítések jöttek. Remek játékos." Mondta Pat Riley a Lakers edzője Olajuwonról. A döntőben a Boston Celtics túl nagy falatnak bizonyult.

Az 1987-88-as szezonban Ralph Sampson rozoga térdei miatt már nem kellett a Rocketsnek ezért elcserélték a Golden State Warriorshoz.Hakeem a liga élén végzett a lepattanózásban. A Rockets az első körben a Mavericksel találkozott, de hiába döntötte meg Olajuwon a "legjobb átlag egy Playoff párharcban" rekordot (37.5 pont meccsenkén 16.8 lepattanóval) a Dallas jutott tovább.

Azután egy Seattle elleni elsőkörös búcsú volt a következő szezon eredménye.

A következő szezonban Olajuwon lett a legjobb lepattanózó (meccsenként 14) és a legjobb blokkoló (4.6). A szezon közben Hakeem Olajuwon lett a harmadik játékos, aki quadruple-douple-t ért el (kétszámjegyű teljesítmény néy statisztikai mutatóban.Olajuwon teljesítménye:18 pont 16 lepattanó 10 gólpassz 11 blokk.) A rájátszás első körében kiestek a Lakers ellen.

90-91-ben Olajuwon remeklése ellenére ismét az első kör jelentette a végállomást(0-3 a Lakers ellen).

A következő szezonban már a rájátszás sem sikerült a Houston-nak ezért már sokan Hakeem távozásáról kezdtek el beszélni.

A 92-93-ban jött a remek edző Rudy Tomjanovich és vele Olajuwon egycsapásra megtáltosodott. "Rudy-T" stratégiájának az volt a lényege, hogy az egy-az-egyben magállíthatatlan Hakeem "The Dream" Olajuwonra játszott ki szinte minden akciót, a többi posztra remek hármasdobókat állított. Így ha túl sokan akaszkodtak Hakeemra egyszerűen kipasszolta a labdát valameik csapattársának. A Houston 55 győzelemel (új klubcsúcsal) zárta az alapszakaszt, de a második körben 7 meccsen kiestek a Seattle ellenében.

A következő idényben Olajuwon lett az MVP. A csapat remekül játszva a Portlandet, a Phoenixt és a Utaht kiverve beverekedte magát az NBA döntőjébe, ahol a New York Knick volt az ellenfél. A New York vezetett 2-1 majd 3-2 arányban is, de a végén a Houston 4-3-ra nyerte a párharcot megszerezve a csapat első bajnoki címét.

94-95-ben jött a Portlanddel bajnokságot nem nyerő Clyde Drexler. A Houston Rockets egy gyengébb alapszakasz alapszakasz után a rájátszásra nagyon belelendült. Senki sem számolt az alapszakasz után azzal, hogy itt címvédés lesz, de Hakeemék meglepték az NBA-t. A döntőben a Shaq O'Neal vezette Orlandót verték ki négy győzelemmel, az Orlando 0-ja mellett. Olajuwont ismét a döntő legjobbjának választottak.

A következő idényben a Seattle ellen estek ki a második körben. Ekkortájt tért vissza Michael Jordan és a Bulls újra uralta az NBA-t.

96-97-ben az első bajnoki címét hajkurászó Charles Barkleyt is a soraiban tudó Rockets a Nyugati Főcsoportdöntőben szenvedett 7 meccsen vereséget a Utah Jazz csapatától.

97-98-ban az előző két idényben elért 26.9 és 23.2 pontos átlaga után Olajuwon mindössze 16.8 pontot átlagolt. A Rockets az első körben kikapott a John Stockton és Karl Malone páros vezette Jazztől. Drexler visszavonult.

A megrövidült 1998-99-es szezonban a Bullsban Jordan mellett játszó veterán Scottie Pippen is a csapatba került, de a Kobe Bryant és Shaquille O'Neal fémjelezte Lakers legyőzte őket az első körben.

Toronto Raptors:

A Houston Rockets megkezdte az újáépítést ezért úgy döntöttek elküldik Hakeemot. A Raptorsban Olajuwon karrierjének legrosszabb átlagaival 7.8 pontal és 6 lepattanóval zárt. A 1999-2000-es szezon után Hakeem "The Dream" Olajuwon visszavonult. Nemsokkal ezután a Houston Rockets visszavonultatta 34-es mezét.

Olajuwon jóval több volt mint egy blokkológép. Remekül teljesített a játék minden területén. Két bajnoki címet szerzett a Houston tagjaként a Raptorsba csak levezetni ment. Olajuwon volt a Rockets sikereinek záloga.

 

 

Címkék: életrajz Rockets

A bejegyzés trackback címe:

https://nbaelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr884741674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása