Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kategóriák

A másik blogom:

Facebook oldal

Feedek

Bejegyzések

Wilt Chamberlain vs. Bill Russell

2012.12.11. 17:47 | balko67 | Szólj hozzá!

Két legendás center összevetése következik kategóriáról. kategóriára.

1.: bajnoki címek

2 a 11 ellen. Bill Russell szerezte a legtöbb bajnoki címet az NBA történetében, tehát nem sok ellenfele lehet ebben a kategóriában. 11 bajnoki címéből nyolcat egymás után ért el, ráadásul edzőként is nyert már. Wilt Chamberlain inkább egyéni statisztikákban volt jó (de abban nagyon), a csapatsikerek nem jöttek. Érthető is, mivel egy korban játszottak, sokszor egymás ellen, úgyhogy ha az egyikük nyer a másik nem tud. Két bajnoki címet azért összehozott.  

Russell 1-0 Chamberlain

2.: egyéni elismerések

Chamberlain négyszeres, Russell ötszörös alapszakasz MVP, de Wilt egy döntő legjobbja elismerést is begyűjtött. Ő 14, Rus 13 évet töltött az NBA ben, ebben tehát nincs nagy külömbség, abban viszont van, hogy míg Russell ötször, Chamberlain tizenegyszer lett a legjobb lepattanózó, Russell nem, míg Wilt hétszer lett pontkirály. Ezen kívül Chamberlain még az év újonca elismerést is begyűjtötte, tehát övé a pont.

Russell 1-1 Chamberlain

3.: ligára gyakorolt hatás

Ez a legnehezebb pont. Chamberlain azzal, hogy 100 pontot dobott egy meccsen kétségtelenül beleírta magát az NBA történelemkönyvébe. Ezen kívül a legtöbb lepattanót ő szerezte és hatalmas vezére volt mindegyik csapatának. Russell mint már említettem 11 bajnoki címet szerzett. Balszerencséje, hogy akkor még nem számolták a blokkokat, mert ebben a kategóriában nagy valószínűség szerint első lenne. Ő volt a Celtics fala a palánk körül. A többiek nagyszerűen támadtak, ő meg védekezett. Persze támadásban is használható volt. Mindent összvetve Chamberlain karizmatikusabb figura volt. Mindketten a sportág legendái, de Chamberlain szerintem jobban felforgatta az NBA-t. Több szabályt is megváltoztattak miatta.

Russell 1-2 Chamberlain

4.: egyetemi karrier

Ez a kör elég sima. Ugyan Chamberlain is közel járt a győzelemhez végül csapata a Kansas University Jayhawks kikapott attól a csapttól, amit Russell akkor egy éve hagyott el. Russell kétszeres NCAA bajnok (egyetemi bajnokság) és egyszer a legjobb egyetemi játékosnak is megválasztották. Ő a University of San Fransisco-ba járt.

Russell 2-2 Chamberlain

5.: egymás ellen

Döntsék el ők maguk! Chamberlain Russell ellen elképesztő 28.7 pontos és ugyanennyi lepattanót átlagolt, míg Russeltől csak 14.5 pont és 23.7 lepattanó futotta. Persze mindegyikük elképesztően jól teljesített, ráadásul mint már mondtam a blokkokat nem számolták, pedig Russell ebben volt csak igazán elemében. Az összképek alapján, ha azt nézzük, hogy kinek a távozásával gyengült volna többet a csapat egyértelműen Wilt nyerne. Ahol ő játszott, szinte csak rá épült a játék. Jó példa erre, hogy a Chamberlainel élcsapat akkor már Philadelphia 76ers a távozásával az addigi leggyengébb csapattá süllyedt (a Charlotte Bobcats döntötte meg ezt tavaly). A Celtics viszont azért Celtics, hogy Russell távozása után 5-6 évvel már ismét bajnoki címet tudjon nyerni. A játékoskerete a Bostonnak tehát jobb volt, de ezt a párbajt szerintem Chamberlain nyeri, mert sokoldalúbb játékos volt nagyszerű átlagokkal és egy meccsen 100 pontal.

Russell 2-3 Chamberlain

 

Végül pedig a tegnapi nap meccsei:

Címkék: érdekesség 76ers Celtics Warriors

A bejegyzés trackback címe:

https://nbaelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr654960057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása